top of page

Новій Україні – Нову символіку!

 

Перемога Революції на Майдані породила не тільки надії на оновлення влади, суспільства, але й на оновлення країни в цілому.

 

 

Недаремно ж революція з самого свого початку носила назву «Євромайдану». Як споконвічну мрію українців про Європейську Україну, де сповідуються права людини, цінуються людська гідність, чесне ім’я й чесна професійна праця. Прем’єр-міністр України Яценюк озвучив прийняття невдовзі Нової Конституції нашої держави, в якій буде зафіксовано зміни, що настали після перемоги Єврореволюції. А саме: перехід до парламентсько-президентської форми правління, зміцнення прав і фінансової бази місцевого самоврядування, створення справедливого судоустрою… Але окрім цих фундаментальних підвалин державотворення потребує певних змін та доопрацювання й символіка нової Української держави, яка йде в Європу.

 

1.Так необхідно виправити історичну помилку при прийнятті Акту про Незалежність України від 24 серпня 1991 року, яким було заново проголошено, а не відновлено українську державу проголошену IV Універсалом Центральної Ради 22 січня 1917 року (Українську Народну Республіку)!, адже саме так поступили (відновили державність!) прибалтійські республіки та деякі інші колишні радянські республіки, при виході з радянської імперії, яка знищила шляхом окупації державність цих країн у 1918-21 та в 1940 роках.

 

2. Конче необхідне повернення до історичного національного прапора – Жовто-блакитного, котрий і був першим державним прапором української держави від 22 березня 1918 року за пропозицією найвидатнішого українського історика, Президента УНР Михайла Грушевського. Тим більше, що під перевернутим пізніше з невідомих причин Гетьманом Скоропадським синьо-жовтим прапором в часи вже сучасної України держава, на жаль, понесла катастрофічні втрати: розвал економіки, інфляція, величезні фінансові борги держави перед закордонними фондами, розгул кримінальної злочинності, масова корупція і судовий «беспредєл», безробіття й виїзд на заробітки мільйонів українців, депопуляція населення… й, нарешті, втрата боєздатної армії та частини національної території – Криму!

 

3. Прийняття нарешті положення про Великий державний герб України, як символ Соборності України та її земель!

 

4. Прийняття з певними змінами повного чи хоча б додатково так актуального нині другого стовпчика тексту Державного Гімну України на слова М. Вербицького.

 

5. Запровадження замість старого радянського - національного, згідно з історичною традицією, адміністративно-територіального устрою держави. Як варіант – Земельно-крайовий поділ Української Народної Республіки.

 

З повагою,

Георгій Лук’янчук - журналіст

Please reload

bottom of page